Referencer


Kontor og arbejdspladser

Odense universitets hospital

Odense Universitetshospital

I samarbejde med Lindpro, har SpectraNord / I-NO installeret belysning, der følger dagens farvetoner. Der er anvendt en styring med astronomisk ur, hvilket vil sige at der tages højde for skiftende årstider. Lyset er varmt og afdæmpet om morgenen og skifter helt glidende over i et køligt of kraftigt lys midt på dagen. Når solen er på vej ned, bliver lyset stille og roligt varmt og let afdæmpet igen. Det giver mental energi midt på dagen og giver kroppen ro hen på aftenen.

Belysningsinstallationen med DayLight udsender over 90 lumen per watt, hvilket minimerer energiforbruget.

Dynamisk lys på COWI

Hos COWI i Lyngby har man valgt at installere en dynamisk lys løsning fra SpectraNord / I-NO, bestående af DayLight armaturer og Loytec controllere til styring. Systemet er integreret fuldt ud med den eksisterende bygnings automatik og følger helt automatisk himlens farve og dynamik. Ved behov for justering i farve eller intensitet er systemet så enkelt designet, at driftspersonalet selv gør dette.

Armaturene er udført som runde let nedsænkede lamper og enkelte steder som 110 cm store runde lysåbninger.

Belysningsinstallationen med DayLight udsender over 90 lumen per watt, hvilket minimerer energiforbruget.

 

1813

1813

På akutmodtagelsen i Ballerup er der altid tryk på. Lige fra tidlig morgen, til sen aften og om nattetimerne skal folk være på. SpectraNord / I-NO har leveret armaturer og software til styringen af den dynamiske belysning. Intensiteten af lyset justeres af dagslysfølere og farvetonen af lyset er tilpasset de ansattes behov henover døgnet. Lyset justeres individuelt i tre zoner, således at lyset altid stemmer overens med lyset udenfor - både farve og intensitet.

Belysningsinstallationen med DayLight udsender over 90 lumen per watt, hvilket minimerer energiforbruget.

novo_nordisk.jpg

Dynamisk lys på Novo Nordisk

Lyset følger himlens rytme, så personalet har afdæmpet, varmt og roligt lys om morgenen, køligt kraftigt lys om eftermiddagen  og afslappende varmt lys omkring fyraften. Lyset skifter helt glidende, ubemærket og automatisk. Ved behov kan personalet på enkel vis selv ændre i rytmen, så det matcher deres behov.

Installationen er gennemført som led i et tværfagligt forskning og udviklingsprojekt mellem Novo Nordisk, SpectraNord / I-NO og Statens Byggeforskningsinstitut. 

Der er desuden testet helt nye styringsmekanismer, der har givet ekstraordinært store besparelser på 65% strøm i forhold til almindelig lysregulering. Læs mere om forsknigsprojektet her: Skru op for lyset og spar energi

DTU Fotonik

DTU Fotonik

DTU Fotonik har noget af verdens bedste udstyr til at måle på lys. Samtidigt har de også de mørkeste lokaler man har set. Selv stikkontakterne er malet sorte. Selvom det er fantastiske omgivelser til at måle på lys i er det vigtigt at supplere med kunstigt dagslys, så man i perioder kan få god arbejdsbelysning. DTU har valgt at indkøbe og installere SpectraNords / I-NO's DayLight serie for at løse denne opgave.

Belysningsinstallationen med DayLight udsender over 90 lumen per watt, hvilket minimerer energiforbruget.

gc_reception_upper_400_400.jpg

GlobalConnect har set lyset

Hos GlobalConnect i Taastrup har man valgt at installere SpectraNords / I-NOs DayLight lamper i kontor områderne, samt receptionen. Lamperne er indstillet til at følges himlens naturlige farve og intensitet. Efter kort tid har medarbejderne rapporteret tilbage om højere koncentrations evne, mindre søvnløshed om natten og ledelsen kan konstatere, at stress virker mindre udbredt. Derudover har det givet hele bygningen et gevaldigt facadeløft.

Der spares 70% strøm i forhold til den tidligere installation med sparepærer monteret i reflektor.


Kunst

boy_scaled.jpg

Blegning modvirket med rigtigt lys

Den ikoniske skulptur Boy er et varetegn for ARoS. Solen har igennem mange års udstilling af Boy  bleget den fine og livagtige tekstur i huden. I 2012 blev der installeret flere HighLight 1 armaturer med ekstra høj farvegengivelse. Disse er blevet indstillet til den helt rigtige farvetone, som fremhæver de røde toner i skulpturens hud. Dette har givet huden fået sin oprindelige kulør tilbage.

Der spares 80% strøm i forhold til tidligere halogen belysning.

glyptoteket_nymfe.jpg

Marmor revitaliseret

 

Den smukke marmor skulptur Vandmoderen, der er placeret i vinterhaven på Glyptoteket, var belyst med halogen. Dette gav en gullig farvetone i marmoren og brugte meget energi. I 2012 valgte man af samme grund af installere HighLight 1 armaturer. Farvetonen er indstillet, så skulpturen har fået den samme smukke hvide tone som tiltænkt.

Der spares 88% strøm i forhold til tidligere halogen belysning.

 

smk_scaled.jpg

Brug af lift elimineret

 

Statens Museum for Kunst har en stor variation af udstillinger som udskiftes flere gange om året. I den flotte nye afdeling er der anlagt et større område, der i daglig tale kaldes børneafdelingen. Her er der ofte udstillet skulpturer og andre genstande, der besværliggør anvendelsen af lift. Derudover er det en kunstart at oplyse kunsten i de højtloftede rum. Der er i 2011 blevet installeret en række HighLight 3 armaturer, der sammen med den trådløse iPhone fjernbetjening løser personalets udfordringer på elegant vis.

Der spares 85% strøm i forhold til tidligere halogen belysnings.